Tawerna Keja to jedno z najbardziej kultowych miejsc na żeglarskiej mapie Mazur.
Tu spotkasz załogi innych jachtów, pokrzepisz ciało żeglarską strawą i napitkiem oraz posłuchasz dobrych koncertów szantowych i nie tylko koncertów.
Menu Tawerna Keja
Śniadania:
- Bijatyka bez ofiar - Jajecznica na maśle (3 jajka)
- Bijatyka z ofiarą - Jajecznica na szynce (3 jajka, szynka 50g)
- Oczy Wilka Morskiego - Jajka sadzone na bekonie (2 szt., 50g boczku)
- Dwa Pagaje - Parówki (2szt.) na gorąco, ketchup, musztarda
- Dwa Pagaje i kapok - Parówki (2 szt.) zapiekane z serem i boczkiem, ketchup, musztarda
- Lekka Bryza - Lekkie śniadanie dla 2 osób (szynka, ser żółty, pomidor, dżem, 2 bułki)
- Do każdego śniadania podajemy pieczywo i masło.
Dania mniejsze, przystawki, zapiekanki:
- Kurs na wschód - Pierogi ruskie (8 szt.) (wege)
- Kurs w nieznane - Pierogi z mięsem (8 szt.)
- Zielona przygoda - Pierogi ze szpinakiem (8 szt) (wege)
- Pojedynek na szlaku - Mix pierogowy (9 szt.) 3 szt. ruskie, 3 szt. z mięsem, 3 szt. ze szpinakiem
- Klar na pokładzie I - Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem (wege)
- Klar na pokładzie II - Makaron zapiekany z kurczakiem i serem, polany sosem koperkowym
- Micha frytek 500g z dwoma sosami
- Pajda chleba z smalcem i ogórkiem
Zupy:
- Tawerniany żurek z białą kiełbasą i jajkiem 300 ml
- Flaki 300ml
- Pomidorowa z makaronem 300 ml
- Rosół domowy z makaronem 300 ml
- Chłodnik z botwinki podawany z jajkiem 300 ml (danie sezonowe)
Sałatki:
- Zorba z nad Mamr - sałatka z serem feta, oliwkami i sosem winegret
(sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, ser feta, oliwki, sos winegret)
- Oskarowe przyjęcie - sałatka z kurczakiem grillowanym, polany sosem czosnkowym
(sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, pierś z kurczaka, sos czosnkowy)
- Mazurska okoniowa- sałata z filecikami okonia polana sosem koperkowo - cytrynowym
( filet okoń 100 g, sałata lodowa, ogórek, cebula czerwona, pomidor koktajlowy,, sos koperkowy )
Dania większe:
- Krata Pirata - (filet z kurczaka przekładany bekonem i serem)
- Kapitański ogród - Filet z kurczaka grillowany z oliwkami, pomidorami, bazylią, zapiekany z serem
- Przystań Węgorapy - Schabowy tradycyjny z kapustą zasmażaną
- Tawerniany Grill Mix (grillowana karkówka, schab i pierś z kurczaka polane sosem ziołowym)
- Mazurskie kartacze (dwie duże pyzy z farszem mięsnym polane okrasą podawane z surówką)
- Gołąbki z kaszą i grzybami polane sosem pieczarkowym (wege)
- Grillowany ser halloumi podawany z miksem sałat (wege)
Do każdego dania podajemy frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g).
Ryby z patelni: (przyprawione solą i pieprzem, opruszone mąką)
- Pstrąg (filet)
- Sandacz (filet)
- Okoń (filet)
- Sielawa
- Miętus
Waga ryb podawana jest przed usmażeniem. Cena ryb nie zawiera dodatków.
Dodatki do ryb: frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g)
Ryby inaczej:
- Pstrąg z pieczarkami i serem
- Okoń na szpinaku
Zestawy biesiadne:
- Półmisek Wilków Morskich (przewidziany na 4 osoby)
(grillowane kawałki mięs: schab, pierś z kurczaka, bekon, kiełbasa wiejska, frytki, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
- Półmisek Rekinów (przewidziany na 4 osoby)
(mazurskie ryby smażone na patelni z dodatkiem soli i pieprzu: sielawka, okoń, pstrąg, miętus ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
W czasie godzin obiadowych czas oczekiwania na drugie dania może potrwać do 40 min.!
Dodatki:
- Frytki 150g
- Ziemniaki opiekane 150g
- Bukiet surówek 170g
- Kapusta zasmażana 150g