Tawerna

Tawerna Keja to jedno z najbardziej kultowych miejsc na żeglarskiej mapie Mazur.

Tu spotkasz załogi innych jachtów, pokrzepisz ciało żeglarską strawą i napitkiem oraz posłuchasz dobrych koncertów szantowych i nie tylko koncertów.

tawerna_na_zewnątrz_noc.jpg
tawerna_noc_na_zewnątzr.jpg
danie_-_drink.jpg
danie_sernik.jpg
danie_-deser.jpg
danie_-_hambuger.jpg
danie_-_kartacze.jpg
danie_.jpg

Menu Tawerna Keja

Śniadania:

  • Bijatyka bez ofiar - Jajecznica na maśle (3 jajka) 
  • Bijatyka z ofiarą - Jajecznica na szynce (3 jajka, szynka 50g) 
  • Oczy Wilka Morskiego - Jajka sadzone na bekonie (2 szt., 50g boczku) 
  • Dwa Pagaje - Parówki drobiowe (2szt.) na gorąco, ketchup, musztarda
  • Dwa Pagaje i kapok - Parówki drobiowe (2 szt.) zapiekane z serem i boczkiem, ketchup, musztarda
  • Lekka Bryza - Lekkie śniadanie (szynka, ser żółty, pomidor, dżem, 2 bułki)
  • Do każdego śniadania podajemy pieczywo i masło.

Dania mniejsze, przystawki, zapiekanki:

  • Kurs na wschód - Pierogi ruskie (10 szt.) 
  • Kurs w nieznane - Pierogi z mięsem (10 szt.) 
  • Kurs do domu - Pierogi z kapustą i grzybami (10 szt.) 
  • Pojedynek na szlaku - Mix pierogowy (9 szt.) 2 szt. ruskie, 2 szt. z mięsem, 2 szt. z kapustą i grzybami 
  • Przyjazna Przystań - Szpinak zapiekany z pomidorem i bazylią /wege/
  • Nieznana Wyspa - Brokuły zapiekane z szynką i serem, polane sosem ziołowym 
  • Zaćmienie słońca - Złocisty camembert z żurawiną 
  • Klar na pokładzie I - Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem 
  • Klar na pokładzie II - Makaron zapiekany z kurczakiem i serem, polany sosem koperkowym 
  • Klar na pokładzie III - Makaron zapiekany z szynką, serem i brokułami, polany sosem śmietanowym

Zupy:

  • Tawerniany żurek z białą kiełbasą i jajkiem 300 ml 
  • Flaki 300ml 
  • Pomidorowa z makaronem 300 ml 
  • Tradycyjny kapuśniak, gotowany na żeberkach wieprzowych z ziemniakami 300 ml 
  • Rosół domowy z makaronem 300 ml 
  • Rosół domowy z kołdunami 300 ml 
  • Chłodnik z botwinki podawany z jajkiem 300 ml (danie sezonowe) 

Sałatki:

  • Zorba z nad Mamr - sałatka z serem feta, oliwkami i sosem winegret 
    (sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, ser feta, oliwki, sos winegret)
  • Oskarowe przyjęcie - sałatka z kurczakiem grillowanym, polany sosem czosnkowym 
    (sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, pierś z kurczaka, sos czosnkowy)

Dania większe:

  • Krata Pirata - (filet z kurczaka przekładany bekonem i serem) 
  • Luźny Jack - Filet z kurczaka w panierce przekładany serem i szynką 
  • Kapitański ogród - Filet z kurczaka grillowany z oliwkami, pomidorami, bazylią, zapiekany z serem 
  • Przystań Węgorapy - Schabowy tradycyjny z kapustą zasmażaną 
  • Marynarski kotlet - Schab z farszem z pieczarek zapieczony z serem 
  • Kark Korsarza - Karkówka grillowana z masełkiem 
  • Jadło Bosmana - Karkówka z farszem pieczarkowym 
  • Tawerniany Grill Mix (grillowana karkówka, schab i pierś z kurczaka polane sosem ziołowym) 
  • Przysmak Majtka - Panierowany ser smażony polany sosem czosnkowym 

Do każdego dania podajemy frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g).

 

Ryby z patelni: (przyprawione solą i pieprzem, opruszone mąką)

  • Pstrąg 
  • Sandacz 
  • Sielawa 
  • Szczupak
  • Węgorz 
  • Lin 
  • Okoń 

Waga ryb podawana jest przed usmażeniem. Cena ryb nie zawiera dodatków.

Dodatki do ryb: frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g)

Ryby inaczej:

  • Pstrąg z pieczarkami i serem 
  • Węgorz w sosie koperkowym 
  • Lin w śmietanie

Zestawy biesiadne:

  • Półmisek Wilków Morskich (przewidziany na 4 osoby)
    (grillowane kawałki mięs: schab, karkówka, pierś z kurczaka, bekon, kiełbaski, frytki, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
  • Półmisek Rekinów (przewidziany na 4 osoby)
    (mazurskie ryby smażone na patelni z dodatkiem soli i pieprzu: lin, szczupak, sielawka, okoń, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)

W czasie godzin obiadowych czas oczekiwania na drugie dania może potrwać do 40 min.!

Dodatki:

  • Frytki 150g
  • Ziemniaki opiekane 150g
  • Bukiet surówek 170g 
  • Kapusta zasmażana 150g 

 

Zarezerwuj Jacht charter on-line
Strona używa cookies Dowiedź się więcej