Tawerna

Tawerna Keja to jedno z najbardziej kultowych miejsc na żeglarskiej mapie Mazur.

Tu spotkasz załogi innych jachtów, pokrzepisz ciało żeglarską strawą i napitkiem oraz posłuchasz dobrych koncertów szantowych i nie tylko koncertów.

tawerna_na_zewnątrz_noc.jpg
tawerna_noc_na_zewnątzr.jpg
danie_-_drink.jpg
danie_sernik.jpg
danie_-deser.jpg
danie_-_kartacze.jpg
danie_.jpg
2020-08-25.jpg
2024-06-04.jpg
2024-08-29.jpg

Menu Tawerna Keja

Śniadania:

  • Bijatyka bez ofiar - Jajecznica na maśle (3 jajka) 
  • Bijatyka z ofiarą - Jajecznica na szynce (3 jajka, szynka 50g) 
  • Oczy Wilka Morskiego - Jajka sadzone na bekonie (2 szt., 50g boczku) 
  • Dwa Pagaje - Parówki (2szt.) na gorąco, ketchup, musztarda
  • Dwa Pagaje i kapok - Parówki (2 szt.) zapiekane z serem i boczkiem, ketchup, musztarda
  • Lekka Bryza - Lekkie śniadanie dla 2 osób (szynka, ser żółty, pomidor, dżem, 2 bułki)
  • Do każdego śniadania podajemy pieczywo i masło.

Dania mniejsze, przystawki, zapiekanki:

  • Kurs na wschód - Pierogi ruskie (8 szt.) (wege)
  • Kurs w nieznane - Pierogi z mięsem (8 szt.)  
  • Zielona przygoda - Pierogi ze szpinakiem (8 szt) (wege)
  • Pojedynek na szlaku - Mix pierogowy (9 szt.) 3 szt. ruskie, 3 szt. z mięsem, 3 szt. ze szpinakiem 
  • Klar na pokładzie I - Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem (wege)
  • Klar na pokładzie II - Makaron zapiekany z kurczakiem i serem, polany sosem koperkowym 
  • Micha frytek 500g z dwoma sosami
  • Pajda chleba z smalcem i ogórkiem 

Zupy:

  • Tawerniany żurek z białą kiełbasą i jajkiem 300 ml 
  • Flaki 300ml 
  • Pomidorowa z makaronem 300 ml  
  • Rosół domowy z makaronem 300 ml 
  • Chłodnik z botwinki podawany z jajkiem 300 ml (danie sezonowe) 

Sałatki:

  • Zorba z nad Mamr - sałatka z serem feta, oliwkami i sosem winegret 
    (sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, ser feta, oliwki, sos winegret)
  • Oskarowe przyjęcie - sałatka z kurczakiem grillowanym, polany sosem czosnkowym 
    (sałata lodowa, pomidor, świeży ogórek, papryka, kukurydza, cebula, pierś z kurczaka, sos czosnkowy)
  • Mazurska okoniowa- sałata z filecikami okonia polana sosem koperkowo - cytrynowym
    ( filet okoń 100 g, sałata lodowa, ogórek, cebula czerwona, pomidor koktajlowy,, sos koperkowy )

Dania większe:

  • Krata Pirata - (filet z kurczaka przekładany bekonem i serem) 
  • Kapitański ogród - Filet z kurczaka grillowany z oliwkami, pomidorami, bazylią, zapiekany z serem 
  • Przystań Węgorapy - Schabowy tradycyjny z kapustą zasmażaną  
  • Tawerniany Grill Mix (grillowana karkówka, schab i pierś z kurczaka polane sosem ziołowym) 
  • Mazurskie kartacze (dwie duże pyzy z farszem mięsnym polane okrasą podawane z surówką)
  • Gołąbki z kaszą i grzybami polane sosem pieczarkowym (wege)
  • Grillowany ser halloumi podawany z miksem sałat (wege)

Do każdego dania podajemy frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g).

 

Ryby z patelni: (przyprawione solą i pieprzem, opruszone mąką)

  • Pstrąg (filet)
  • Sandacz (filet)
  • Okoń (filet)
  • Sielawa
  • Miętus

Waga ryb podawana jest przed usmażeniem. Cena ryb nie zawiera dodatków.

Dodatki do ryb: frytki (150g) lub ziemniaki opiekane (150g) plus zestaw surówek (200g)

Ryby inaczej:

  • Pstrąg z pieczarkami i serem 
  • Okoń na szpinaku

Zestawy biesiadne:

  • Półmisek Wilków Morskich (przewidziany na 4 osoby)
    (grillowane kawałki mięs: schab, pierś z kurczaka, bekon, kiełbasa wiejska, frytki, ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)
  • Półmisek Rekinów (przewidziany na 4 osoby)
    (mazurskie ryby smażone na patelni z dodatkiem soli i pieprzu: sielawka, okoń, pstrąg, miętus ziemniaki opiekane, zestaw surówek, sos czosnkowy, 1 litr napoju)

W czasie godzin obiadowych czas oczekiwania na drugie dania może potrwać do 40 min.!

Dodatki:

  • Frytki 150g
  • Ziemniaki opiekane 150g
  • Bukiet surówek 170g 
  • Kapusta zasmażana 150g 

 

Zarezerwuj Jacht charter on-line
Strona używa cookies Dowiedź się więcej